Translate

miercuri, 14 mai 2008

Tot ce ne inconjoara e format din foc, apa, aer si pamant", spunea filosoful grec Empedocles. Veche de peste 2500 de ani, teoria aceasta are astazi milioane de adepti, care incearca sa scoata energie vitala din fundamentele naturii, prin procedee care destind, relaxeaza si bucura sufletul.



Focul

"Numai daca focul arde in tine, poti sa-l aprinzi si in celalalt" (Augustinus, 354-450)
Depozitati energie

Ca e vorba de flacara lumanarii sau de lemnele care ard in camin, principiul este acelasi: oxidarea. In timpul arderii, o materie oarecare se combina cu oxigenul pentru a crea o noua substanta. In vremea aceasta, se elibereaza caldura si lumina, energie in cantitati mari. De ce sa nu ne inspiram si noi din natura?
Cercul cu lumanari
Un ragaz de meditatie realizat cu ajutorul lumanarilor ajuta la refacerea rezervelor de energie interioara. Asezati mai multe lumanari aprinse, astfel ca sa formati cu ele un cerc nu prea stramt, intrati in mijloc si inchideti ochii. Respirati profund, astfel ca aerul sa ajunga in abdomen, si imaginati-va cum flacarile lumanarilor cresc, pana ce formeaza in jurul dvs. un cerc de foc. Flacarile alunga influentele negative din exterior, daruindu-va in schimb caldura, putere de viata si energii noi. Dupa cateva minute, stingeti lumanarile si iesiti din cerc. Va veti simti intariti. Fumigatii cu plante aromate Energie noua se obtine si printr-un ritual de fumigatie cu busuioc, isop si iarba-mare. Puneti intr-un vas carbuni de lemn aprinsi, lasati-i sa se transforme in jar, apoi presarati deasupra o mica cantitate de amestec din plante. Luati vasul in mana si dati ocol incaperii, imprastiind fumul cu un evantai de hartie. Imaginati-va cum gandurile negre si sentimentele negative se spulbera, alungate de fumul aromat. Dupa ce carbunii se sting, aerisiti bine camera.



Apa

"O singura picatura de apa ascunde taina oceanului nesfarsit" (Khalil Gibran, 1883-1931)Eliminati poverile care va apasa


Doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen formeaza o molecula de apa, substanta care acopera aproape trei sferturi din Planeta Albastra si care formeaza doua treimi din fiecare fiinta numita om. Daca depindem in asa masura de ea, n-am putea-o folosi spre binele nostru, mai mult decat o facem obisnuit?

Faceti dus pe intuneric Daca umerii va sunt grei de poverile de peste zi, un dus in intuneric va poate fi de ajutor. Dezbracati-va si stingeti lumina in baie. Asezati-va sub dus, inchideti ochii si lasati apa calda sa va curga in voie pe trup. Ascultati cu atentie sunetul picaturilor de apa si imaginati-va ca odata cu ele se scurg si grijile dvs. Intunericul in combinatie cu apa calda dau un sentiment de siguranta, de ocrotire si pace. Gustati aceasta senzatie, cel putin zece minute.
Baie cu ghinda sau frunze de stejar O baie in care se adauga un decoct din ghinde zdrobite aminteste de forta naturii si, de asemenea, de forta care salasluieste in noi. Adaugati in apa si un pumn de frunze de stejar. Mirosul de padure starneste asocieri cu arborii inalti si maiestuosi, inradacinati in pamant pentru eternitate, neclintiti in fata timpului si a furtunilor. Una din marile taine ale starii de bine interior este capacitatea noastra de a constientiza mediul care ne inconjoara si actiunea lui asupra noastra.



Aerul

"Vantul este cea mai veche voce a universului" (Donald Culross Peattie, 1898-1964)
Eliberati-va mintea


Nu putem nici sa-l vedem, nici sa-l mirosim, nici sa-l gustam... Cu toate astea, la fiecare inspiratie, in plamanii nostri patrunde o jumatate de litru de aer si, odata cu el, oxigenul vietii. Chiar daca ar fi singurul bine pe care ni-l daruieste, si tot ar fi indeajuns. Dar aerul este si un medicament pentru minte.
Plutiti printre nori Daca va simtiti obositi cerebral, daca va lipsesc ideile si inspiratia v-a secat, practicati urmatorul exercitiu. Cautati un loc din care sa se poata vedea orizontul: un deal, o terasa sau un balcon. Intindeti bratele si inchideti ochii. Imaginati-va cum o adiere de vant curge pe sub mainile dvs. si va desprinde, usor, de pamant, inaltandu-va in vazduh. El inlatura toate barierele ce va stau in cale si care va franeaza gandurile. Mintea vi se elibereaza, devine mai usoara si mai patrunzatoare. Zburati si mai sus! Plutiti printre nori! Bucurati-va de libertatea pe care o simtiti, iar apoi reveniti pe pamant, in locul din care ati plecat, si deschideti ochii. Va veti simti usori si inspirati.
Frunze-n vantIncercati sa va jucati cu aerul. Adunati flori uscate, frunze, pene de pasari si lasati-le sa pluteasca pe vant. Imaginati-va cum cu fiecare din ele zboara un gand viu si frematator, cum coboara apoi in alt loc, dand nastere unei intamplari pozitive.



Pamantul

"Nu pamantul le apartine oamenilor, ci oamenii apartin pamantului" (Hauptling Seattle, 1786-1866)
Gasiti-va echilibrul


Gradinarii ii spun adesea pamantului si "glia mama". Pamantul ne hraneste si, dupa cum spune Biblia, noi, oamenii, am fost facuti din pamant. Partea lui roditoare se compune doar din cativa centimetri si este alcatuita din lut, nisip si cernoziom. El este compus din substante organice, frunze uscate, gunoi, lesuri de lemne si animale, pe care fapturile marunte ale naturii le-au faramitat. Mai ales oamenii foarte solicitati intelectual prin profesia lor pot sa "dea in primire", sa cedeze nervos din cauza epuizarii. Ei au nevoie acuta de "impamantare" si echilibru, de intoarcere catre "glia mama".

Lasati-va radacini Cu genunchii usor indoiti si cu spinarea dreapta, stati in picioarele goale pe pamant sau in iarba si inchideti ochii. Imaginati-va cum talpile dvs. prind radacini care coboara cat mai adanc in glia rodnica si fertila. Incercati apoi sa absorbiti, prin radacini, energia benefica a pamantului. Dupa cateva minute, retrageti-va din nou radacinile in dvs. si deschideti ochii.

Piatra ingropata
Vreti sa va eliberati de energia negativa? Cautati o piatra si imaginati-va cum gandurile asupritoare, furia sau teama va curg prin maini si prin degete in interiorul ei. Apoi ingropati-o in pamant si spuneti cu glas tare: "Cum moare piatra sa moara raul din ea, pe veci".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu