Translate

marți, 11 iunie 2013

Despre motivatie

Am auzit diverse teorii ale unor psihologi, ca vointa de fapt nici nu ar exista si ca totul tine de motivatie. Sau ca doar prin vointa poti sa te motivezi.. In ultima varianta nu cred, pentru ca nu am crezut niciodata in metode artificiale de a trai.
Eu cred ca totul trebuie sa se intample natural. Motivatia este o nevoie, care directioneaza energia noastra intr-o directie si adeseori poate fi inconstienta. Problema este, atunci cand motivatia se afla la nivel inconstient, ca influenta pe care noi o exercitam constient este mica, de exemplu ne trezim cu obiceiuri nesanatoase, sau devenim workoholici, pur si simplu pentru ca motivatia inconstienta.. de a suferi sau de a fi vazuti, recunoscuti pe plan social- sau o alta- ne determina sa facem acel lucru.
Cred ca cel mai important este sa ne constientizam motivatiile, sa aducem la lumina dorintele ascunse ale sufletului nostru, sa le observam, sa le cunoastem si apoi sa ne gandim in mod constient care este calea pe care o avem de urmat.
Nici eu nu cred ca exista vointa pur si simplu, desi in facultate asa am invatat (e adevarat ca si in manuale vointa este legata de alte procese psihice). Simt mai degraba ca pot exista motive atat de puternice in noi insine, care ne determina sa actionam, si cu cat este mai puternica motivatia, cu atat noi suntem mai dispusi sa facem tot ce este posibil sa obtinem acel lucru.

As vrea sa-ti propun un exercitiu. Relaxeaza-te si inchide ochii. Care sunt primele trei dorinte pe care le ai si care simti ca te-ar face fericit (atat cat se poate..)? Noteaza-le si trece in dreptul fiecareia un procentaj- cat la suta sunt pe cale de a-mi indeplini aceste dorinte (realiste), care este situatia actuala?
Alege apoi o perioada de timp pentru fiecare, in care procentajul sa creasca, pentru ca vei avea grija ca Tu sa contribui la asta. Noteaza asta in dreptul fiecareia- de exemplu- in 3 saptamani, voi creste de la 0,5% la 2 %. Poti vizualiza si nota pasii pe care crezi ca va trebui sa-i parcurgi, dar ai grija sa nu te limitezi, lasa-ti creativitatea sa zburde, pentru ca deja inconstientul a inceput sa lucreze in favoarea ta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu