Translate

sâmbătă, 18 mai 2013

Cum se linisteste mintea?

Fie ca ne dorim sa ne putem concentra si sa fim mai eficienti, fie ca suntem intr-o perioada stresanta, sau poate pur si simplu, ne dorim sa traim autentic, liberi si fericiti, avem un singur lucru de facut: sa ne linistim mintea (nu sa luptam cu ea) si sa ne deschidem inima catre viata si catre iubire.
Desigur, multe se spun in ziua de azi si mult mai putine se fac. Multi dintre noi stim.. ca banii nu aduc fericirea, ca Dumnezeu ne vegheaza permanent, ca trebuie sa onoram tot ce este in jurul nostru, ca e bine sa fim atenti mai intai la noi insine si abia apoi la greselile altora, etc etc. Dar exista o singura mare problema: noi stim asta teoretic, pur teoretic.
Practic, intre viata de zi cu zi si a simti ce facem, ce spunem, ce traim, uneori poate fi o mare prapastie. Sa stii nu te face sa si fii, iar ca sa fii trebuie sa simti ca esti, nu sa gandesti ca esti. Iar inima nu te va minti niciodata, indiferent ce-ti spune mintea.

Dar ca sa te poti relaxa, sa te poti imprieteni cu mintea ta, de care ai nevoie in multe circumstante ale vietii, trebuie sa stii cum.
Niciodata nu am crezut in retete universal valabile, si de aceea imi place sa vorbesc mai ales din ceea ce simt eu, din ceea ce intuiesc si stiu ca uneori si eu pot fi subiectiva. Dar, din cate am citit si am experimentat, stiu ca mintea, sufletul si corpul sunt interconectate. Astfel mintea poate imbolnavi sau insanatosi corpul, iar sufletul... sufletul este cheia, este esenta noastra ca fiinte divine. Acolo se afla toate minunatiile pamantului, acolo este viata, acolo este Dumnezeu.

Dar cum facem cu mintea si cu corpul?
Mai intai lasati-ma sa va spun ceva din experienta mea ca om si ca psiholog. Freud a fost un geniu cand a descoperit ca singurele tipuri de energie, de viata  sunt energia erotica si cea agresiva (si de multe ori ele se intrepatrund) si ca atunci cand nu sunt transformate in inima de ceva mai profund, de ceva mai maret, de sentimente care innobileaza, sunt animalice, grosiere. Pentru ca da, si agresivitatea poate duce la ceva constructiv, daca este canalizata bine ea ne ajuta sa luptam pentru telurile noastre dar in acelasi timp sa-i respectam pe altii. Ne ajuta sa fim asertivi, sa nu ne lasam manipulati, sa stim sa ne impotrivim cand este cazul, cand altii ne tin in situatii de viata care ne intristeaza si ne umilesc.

Aceasta energie, fie ca este de natura sexuala, fie ca este agresiva, daca nu este exprimata intr-un fel, te saboteaza, te face depresiv, neincrezator in tine, lipsit de eficienta si de viata, te trezesti cu fobii, cu idei fixe, cu ideea de neputinta...asta pentru ca mintea si corpul trebuie sa faca ceva cu energia, doar ca in loc sa actionezi, totul mocneste in tine.

Ideal este deci sa te exprimi.

Dar cum "linistesti" mintea, cum o impiedici sa sara de la o idee la alta, cum te relaxezi?

Pentru ca totul este interconectat, noi ne putem linisti mintea prin meditatie sau prin rugaciune si putem constata ca si corpul nostru devine relaxat.. dar si invers.. Nu ne putem opri sirul gandurilor, suntem anxiosi, nervosi: ne asezam intr-o postura confortabila, de meditatie sau intinsi la sol cu fata in sus, urmarim sa relaxam fiecare grupa de muschi, incepand cu piciorul stang, piciorul drept, urcand pe coloana, brate, gat, cap.. ne lasam cuprinsi de starea de calm, de liniste armonioasa, iar mintea se va linisti instantaneu. Este un moment indicat pentru autosugestie, rugaciune, meditatie sau chiar pentru cufundarea in somn, care de aceasta data va fi profund si regenerator.

Desi credem ca ne traim viata asa cum dorim, de cele mai multe ori mintea noastra este mare consumatoare de energie si ne determina sa traim in circumstante pe care nu le dorim, sa fim curiosi sa aflam informatii care nu ne privesc, sa facem lucruri care poate nici nu ne fac placere sau nu sunt constructive.
Iata de ce este important ca zilnic sa intram in contact cu noi insine, sa meditam macar cateva minute dimineata si seara, pentru a nu uita sursa noastra divina. Iar restul, sunt doar vorbe...

P.S. Am amintit despre energia care trebuie exprimata pentru ca nu mi se pare o solutie sa iti negi problemele, nevoile emotionale si fizice, si sa le reprimi. Cand in interiorul tau este o furtuna mai mult sau mai putin constientizata, cea mai proasta varianta este sa te calmezi in mod artificial si sa-ti spui ca totul e superb, minunat si ca absolut totul e in armonie. Asa se ajunge la depresie, la nevrotism sau la alte tulburari. Energia trebuie constientizata si mai mult, eliberata, iar modalitati sunt multe: prin exprimarea directa a ceea ce simtim, prin exprimarea creativitatii, dar sa fie ceva activ, nu ceva mental, ideatic. Iar mintea se va linisti de la sine si procesul de relaxare autoimpusa se va desfasura normal, firesc, si nu va reprezenta in nici un caz o evadare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu