Translate

miercuri, 7 martie 2012

Facebook- dependenta si cronofagia

Azi nu a functionat o ora Facebook-ul in Romania. Care pentru multi a devenit o realitate mai reala, ca sa spun asa, decat realitatea. Nu traiesti daca nu vezi ce s-a mai postat nou, cine ce a mai zis si a facut in ultima vreme.

Este Facebook bun sau rau?
Inclin sa cred ca nici una nici alta, depinde cum il folosesti.
Facebook, atunci cand iti selectezi cu grija prietenii cu care ai multe lucruri in comun, ca si paginile carora le dai like.. iti aduce informatii pretioase de multe ori. Un film care iti va placea dar de care nu ai auzit inca, o lansare de carte, un alt eveniment care este posibil sa te intereseze.
Care este partea negativa? Hmm.. dependenta de nimicuri in primul rand. Sa uiti ca ai o viata, niste prioritati, sa uiti sa traiesti in prezent ca un actor al propriei vieti si mai putin ca un spectator,.. si sa vorbesti, sa comentezi mai mult decat sa aplici. Sa privesti pozele unor flori si sa uiti ca afara e primavara si ai putea avea in palme o floare superba, reala, al carei miros sa-l simti si de care sa te bucuri... iar timpul nu se mai intoarce.
Exista si alte fete negative ale Facebook-ului, dar nu numai- aici se incadreaza toate retelele de socializare. Care ar fi principala problema? sa proiectezi mult.
In psihologie a proiecta este echivalent cu a imbraca, metaforic vorbind, o persoana despre care stii foarte putine, cu calitati (dar si cu defecte) pe care in realitate nu le are. Fenomenul are legatura cu aspiratiile noastre din copilarie, cu o mama sau un tata prea indiferenti, absenti sau.. pur si simplu imperfecti (perfectiunea nu exista). Si pe net este foarte usor sa proiectezi. De aici pericole pentru cei tineri si fara experienta relatiilor.
Tu cate ore stai zilnic pe Facebook? Daca pui cap la cap minutele petrecute zilnic si sunt mai mult de 2-3 ore deja e o dependenta nociva. Iar nocivitatea provine din faptul ca alegi pasivitatea si jumatatile de masura in locul actiunii. Relatiile pe Facebook sunt oarecum superficiale, nu sunt totale, cu rare exceptii- mai ales atunci cand ai o relatie cu cineva necunoscut nu ai certitudinea ca ceea ce se ascunde in spatele unor cuvinte este real (aceasta certitudine poti s-o ai cand observi si mimica persoanei cu care vorbesti, cand ii vezi gesturile).

Prin retelele de socializare ne satisfacem si nevoia fireasca de socializare, de apartenta la grup. Dar important este sa ramanem lucizi si atenti la timpul nostru, care este foarte pretios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu