Translate

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Yin si Yang

Poate aţi auzit de celebrele Yin si Yang. Ce reprezintă? Orientalii, care tratează orice tulburare la nivel psihic, fizic sau spiritual, prin metode complexe, spun că oriunde în univers, dar şi în interiorul fiinţei umane se află ambele energii- energia pasivă, feminină, Yin, şi cea activă, masculină, Yang. Astfel, poţi să te duci la o consultaţie din cauza faptului că eşti anxios (ai o stare proastă, nelinişte fără motiv, agitaţie, presentimente) şi să ai surpriza că ţi se recomandă doar schimbarea regimului alimentar. Schimbarea obiceiurilor alimentare îţi va schimba nu numai starea de spirit, îţi va da şi energie şi te va şi însănătoşi. Practic, totul este gândit în ansamblu: corpul, mintea şi psihicul, sufletul sunt un tot unitar, care nu pot fi separate în mod artificial.
Azi şi occidentalii ştiu că emoţiile negative pot îmbolnăvi, însă din păcate abordarea se face pe anumite categorii: medicina alopată tratează corpul, psihologia sufletul.. Nu spun că este total incorect, vreau doar să subliniez că oricum ar fi, ar trebui ca întotdeauna să luăm în considerare toate aspectele, pentru că toate sunt legate strâns intre ele. Astfel, alimentaţia poate influenţa nu doar starea de sănătate sau de boală, dar influenţează şi gândirea, puterea de concentrare şi chiar starea de spirit.
Până la urmă, hrana este combustibilul, aportul energetic pe care îl asimilam. Dacă avem o maşina scumpă nu o vom alimenta niciodată cu benzină proastă, pentru că motorul se va înfunda.. la fel şi cu hrana noastră, ea trebuie să fie de calitate şi echilibrata, pentru ca noi să fim sănătoşi şi eficienţi.

Deci, ce este Yin şi ce este Yang?

La nivel universal, Yin reprezintă starea de receptivitate, starea lunară, cum o numesc orientalii, starea de pasivitate şi corespunde aspectului feminin. Noaptea predomină energia Yin, iar ziua energia Yang, care reprezintă acţiunea, masculinitatea, puterea de determinare, aspectul aşa numit solar.
Yin reprezintă femeia, şi Yang bărbatul. Yin în deficit duce la masculinizare, la lipsa empatiei, chiar la cruzime, iar la nivel fizic poate determina o scădere excesivă în greutate. Yin în exces duce la îngrăşare, la pasivitate, la lipsa asertivităţii, la pesimism, la tendinţa de a aştepta ca alţii să decidă pentru noi.
Un bărbat cu un exces de energie feminină Yin va fi uşor efeminat, uşor de manipulat şi nu va fi prea fericit cu condiţia sa de bărbat; îi vor lipsi combativitatea şi energia specific masculine. Un exces de Yang în cazul unei femei poate însemna masculinizare, estomparea, în mare parte, a calităţilor care fac o femeie atractivă- feminitate, rafinament, intuiţie. O astfel de femeie va fi în general nefericită. Individual, în cazul unor dezechilibre, pot apărea majoritatea aspectelor sau doar unele dintre ele, dar de reţinut este că toate bolile grave sunt cauzate de un exces de Yin, în timp ce excesul de Yang dă boli acute, inflamaţii, febră, iritaţii si erupţii.
Introducerea în hrana zilnică a unor alimente preponderent Yang în cazul unei persoane deprimate, pasive, descurajate, poate avea efecte de reglare, de însănătoşire, de vitalizare şi de optimizare. În cazul unei persoane care are un deficit de energie Yin şi care este foarte agitată, nervoasă, alimentele preponderent Yin o vor calma şi o vor ajuta să se relaxeze.
De reţinut este că dacă raportul între Yin şi Yang este echilibrat, efectul este armonia la nivel fizic, psihic, mental, în timp ce orice dezechilibru duce la efecte multiple negative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu