Translate

vineri, 5 noiembrie 2010

A murit un geniu

A murit Adrian Paunescu. S-a intamplat azi dimineata... Poate incepand de azi, am putea vorbi despre Romania dinainte si dupa Paunescu. Din pacate, oamenii mari, geniile nu mai sunt la moda. A fi poet, a fi patriot, au devenit in aceasta biata tara, pentru acest sarman popor, notiuni perimate.

L-am cunoscut personal, i-am citit si i-am cantat uneori cantecele in publicul Cenaclului Flacara, in anii adolescentei. Tot ce se afla in preajma lui devenea plin de semnificatii adanci. Te obliga indirect sa-ti amintesti ca esti roman, te obliga sa-ti recunosti sensibilitatea, romantismul, profunzimea, te facea sa vibrezi si sa vrei sa fii mai bun. A promovat o multime de talente, a popularizat opere ale semenilor sai, poeti si scriitori, si ne-a dat nenumarate lectii de maretie sufleteasca si patriotism.

Si cu toate acestea, a fost umilit, prin ciopartirea banilor de pensie de catre incompetentii care ne conduc (din demnitate a refuzat sa-si mai ridice pensia), ca si prin acuzarea de catre unii de comunism, desi comunistii ii interzisesera dreptul de a mai tine Cenaclul inca din 1985, si-l acuzau de nesupunere.

Din pacate, acest popor nu si-a respectat indeajuns geniile. Exista nenumarate exemple- Eminescu, Haricleea Darclee, nenumarati poeti si artisti au avut de ales de-a lungul timpului intre fuga din tara si saracie, umilinta.

Adrian Paunescu a fost un mare roman si un mare poet, o adevarata flacara vibrand pentru spiritualitate si pentru libertatea exprimarii.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu