Translate

miercuri, 22 aprilie 2009

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica este solutia pentru un mod de viata sanatos, avand drept baza o alimentatie sanatoasa.

Dieta macrobiotica este de fapt un mod de viata, in armonie cu natura si cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosita pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Nu in ultimul rand, dieta macrobiotica te poate ajuta sa slabesti rapid si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.
Dieta macrobiotica este o metoda ideala de a gati cu ingrediente naturale si de a prepara mancaruri delicioase si echilibrate nutritiv. Ingredientele ideale care compun aceasta dieta sunt cerealele integrale, legumele, pestele si algele marine. Cele mai indicate sunt alimentele organice, dar in lipsa acestora poti alege dintre legumele cultivate pe plan local.

Dieta macrobiotica pune in prim plan vointa si libertatea de a alege, tinand cont ca in final fiecare persoana decide modul in care va aplica aceste principii, devenind responsabil pentru ceea ce mananca. Deosebirile sunt prea mari intre persoane pentru ca un singur set de reguli sau norme sa poata fi aplicate.


Scurt istoric

Dieta macrobiotica face parte dintr-un sistem filosofic mai amplu, provenind din Orient, care promoveaza sanatatea si echilibrul natural al vietii. Adeptii modului de viata macrobiotic subliniaza importanta unei vieti aproape de natura si a unei diete simple si naturale. Ei sunt convinsi ca dieta lor ii ajuta sa traiasca mai mult si sa fie mai activi.

Prima dieta macrobiotica a fost creata in anii 20 de filosoful japonez George Ohsawa. Pentru a se vindeca de boala de care suferea, Ohsawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Ohsawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasimi, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica creata de George Ohsawa se bazeaza pe conceptul oriental de yin si yang -doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Pentru a mentine un echilibru natural in viata, cele doua forte trebuie sa fie echilibrate, in special prin dieta.

Dieta macrobiotica este axata pe evitarea alimentelor care contin o cantitate in exces din yin sau yang, in favoarea alimentelor care contin cele doua forte in proportii egale.


Alimentele permise in dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica incanta prin uimitoarea simplitate pe care o promoveaza, in contrast cu lumea din ce in ce mai artificiala si complexa in care traim.
Putem alege dintre alimentele pe care ni le ofera pamantul, dar in stare naturala, neprelucrate, nerafinate -fara sa provina din animale, sau sa fie prelucrate in fabrici, dar consumate asa cum sunt ele oferite de natura. Dieta reprezinta un mod de a stabili o legatura cu solul, deoarece in cele din urma, sanatatea oamenilor depinde de calitatea solului.

Cerealele integrale si produsele derivate din cereale alcatuiau principala hrana a omenirii, urmate de legumele cultivate pe plan local. In masura posibilului, trebuie sa ai o dieta bazata pe cereale, leguminoase si alge marine, care pot fi pastrate in mod natural, pe toata durata anului, fara a necesita refrigerare.
Dieta macrobiotica este usor de urmat odata ce cunosti alimentele permise:
Cereale integrale -reprezinta 50- 60% din dieta macrobiotica si includ: orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale pot fi consumate mai rar: graul bulgur (grau uscat si apoi sfaramat), cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau de orz.

Legumele crude si preparate reprezinta 25- 30% din aportul zilnic in cadrul dietei macrobiotice. Legumele recomandate sunt: varza, bok choy (varza chinezeasca), broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi -pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina -de cateva ori pe saptamana.
Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine -reprezinta intre 5 si 10% din dieta.

Supele (de legume) -constituie 5-10% din dieta zilnica



Alimente ce pot fi consumate ocazional

Peste -de 2-3 ori pe saptamana: crap, cod, platica, batog, calcan, pastrav.
Seminte si alune: susan, seminte de floarea soarelui, de bostan, tahini (pasta de susan), nuci, castane, alune, migdale, nuca de cocos.
Indulcitori: folositi drept gustare sau pentru gatit: maltul de orz, siropul de orez brun, suc de mere sau de struguri, siropul de artar (rar).
Fructe proaspete sau uscate - de 2,3 ori pe saptamana:
- afine, mure, pepene rosu sau galben, capsuni, zmeura, mere, caise, cirese, struguri, piersici, pere, prune; stafide

Condimente pentru gatit

Uleiuri vegetale: de susan, masline, nuca de cocos,
Branza din soia: tofu
Sare de mare nerafinata
Bauturi: ceai verde, suc de mere sau de struguri, bere organica, vin, lapte de soia, apa minerala.



Alimente interzise in dieta macrobiotica

- alimentele prelucrate, rafinate (ca zaharul si faina alba)
- produsele de origine animala: carne, produse lactate
- ciocolata
- bauturi carbogazoase
- produse care contin e-uri


Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate; intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta contribuie si la diminuarea riscurilor de :

- boli de inima
- hipercolesteromie (nivel ridicat al colesterolului)
- infarct miocardic si accident vascular cerebral

2 comentarii: