Translate

vineri, 27 februarie 2009

Ce să facem cu banii în timpul crizei

1. Scăpaţi de datorii

E important să nu faceţi datorii şi să încercaţi să scăpaţi cât mai repede cu putinţă de împrumuturile actuale. Aduceţi toate conturile pe zero. Conform analistului financiar Bogdan Baltazar, cea mai bună variantă pentru scăderea ratelor, la ora actuală, e prelungirea perioadei de rambursare. “Ce-i drept, prin această prelungire, suma totală de returnat la bancă va creşte, dar ratele vor fi mai mici. În plus, nimic nu-l împiedică pe împrumutat ca, atunci când îşi va reveni din punct de vedere financiar, să facă o nouă înţelegere cu banca pentru a i se scurta perioada de rambursare şi, implicit, dobânda la credit”, explică analistul.


2. Aşteptaţi oferte speciale

De exemplu, dacă vreţi să cumpăraţi un televizor, este bine să îl mai ţineţi încă aproximativ două luni pe cel vechi, aşteptând ofertele speciale care pot apărea de Paşte.


3. Nu-i ţineţi în casă

E mult prea riscant, pentru că pot veni hoţii să vă jefuiască, mai ales în această perioadă, în care numărul furturilor din locuinţe a crescut. Pe de altă parte, dacă păstraţi lei, moneda naţională s-a tot depreciat în ultima vreme, iar tendinţa va continua, aşa că vă puteţi trezi că economiile dv. se împuţinează.


4. Nu rataţi bonusurile

Plătiţi taxele şi impozitele la timp. Astfel, nu numai că scăpaţi de penalităţi şi dobânzi, dar puteţi prinde şi “cadourile” de la stat.


5. Cumpăraţi aur

Aurul e valoros şi în vremuri de criză. În ultimii ani, preţul acestuia a crescut de aproape cinci ori. O strategie bună ar fi achiziţionarea preţiosului metal în cantităţi mici, la intervale de timp regulate.


6. Investiţi în imobiliare

Preţurile de pe piaţa imobiliară au tot scăzut, iar specialiştii susţin că în următoarea perioadă se vor mai micşora.


7. Afaceri la cheie

Dacă aveţi ceva bani puşi deoparte şi staţi pe gânduri dacă să porniţi sau nu o afacere în aceste vremuri, este bine să ştiţi că acum puteţi să vă cumpăraţi “o afacere la cheie”, cu o sumă mică. O afacere preluată din mers are mult mai multe şanse de reuşită decât una pornită de la zero.


8. Nu jucaţi la Bursă

Acţiunile nu sunt încă sigure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu