Translate

joi, 21 februarie 2008

Darul sau magia persuasiunii..

Se spune adesea ca Adolf Hitler si Fidel Castro au fost unii din cei mai mari psihologi nativi ai lumii, in sens evident negativ. . Si chiar asa este, am aflat acest lucru de la profesorul nostru de istoria psihologiei, dl. prof. universitar dr. Ion Manzat.
Pana la urma, psihologia ce este? Este stiinta, dar si arta, mistica si intr-un fel magie..

Hitler se stie ca avea o minte criminala, insa forta lui de persuasiune era atat de mare, incat convingea prin discursul lui orice ascultator care era total opus convingerilor sale (asa cum s-a intamplat cu un francez comunist, a carui tara era ocupata de fortele germane, si care se dusese din curiozitate sa-l asculte pe viu...el a sfarsit prin a-l ovationa pe Hitler, in transa, alaturi de marea masa de langa el...autoblamandu-se cateva ore mai tarziu, dupa ce si-a revenit...)
Ce au comun cei doi este inteligenta, capacitatea magica de a influenta masele, de a le aduce in transa si capacitatea uimitoare de a rezista asasinarilor (lui Hitler i s-au amplasat sub masa 6 bombe, toti oamenii de langa el murind, iar Castro a iesit teafar, fara nici o zgarietura, in urma a peste 600 de atentate asupra lui, inclusiv bombe in pat..)
Care era secretul lor? Magie? Inteligenta peste medie? Intuitie? Toate acestea la un loc...
Un talent nativ al oratoriei si al persuasiunii..incredere in sine, un puternic magnetism si un fel de charm mistic, iar toate acestea cumulate duceau, practic, la anihilarea gandirii libere si a vointei maselor intregi de oameni..



P.S. Revenind la plaiurile noastre, ma intreb cine ne-a hipnotizat pe noi, romanii, sa tot alegem la guvernare insi care nu-si reprezinta decat propriile interese..(mai nou, acum se discuta daca se va pune taxa pe cadouri, taxa pe inmormantare, pe telefoanele de serviciu etc..)
Ce a mai ramas? taxa pe aer poate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu