Translate

luni, 15 iulie 2013

Imprieteneste-te cu inconstientul tau! Ai nevoie de asta...

Mi-am propus ca acest blog sa fie si un fel de jurnal, pentru ca tu, cel care citesti si esti iubitor de frumos, spiritualitate sau in cautare de raspunsuri.. psihologice sa poti afla cat mai autentic cu putinta despre anumite lucruri, de ce sau cum se intampla.

Astazi mi-am propus sa vorbesc despre cauzele cele mai comune pentru care oamenii vin la psiholog.. cauze care adeseori ii saboteaza si pe psihologi in vietile lor personale si profesionale. Pentru ca psihologii sunt si ei oameni si au si ei.. un inconstient care ii saboteaza uneori. Avantajul lor este ca au invatat sa se observe, sa fie martori la ceea ce li se intampla, la propriile actiuni sau decizii.. si chiar daca uneori comit si erori, pentru ca pana la urma nimeni nu este perfect, ei stiu, simt de unde ar putea veni eroarea.. desi nici asta nu se intampla mereu. Este mai usor sa fii obiectiv cand il observi pe altul si devii mai subiectiv cand e vorba de tine, indiferent cate ore de dezvoltare personala ai in spate.

Poate ca pare foarte curajos sa abordezi subiectul Cauzele... posibile ale.. neincrederii in sine, mentalitatii de victima, depresiei, anxietatii, autosabotarii si esecului in diferite domenii ale vietii etc- plecand de la viata profesionala si pana la cea de cuplu, sau la rolul de parinte. Dar de fapt este mai simplu decat ne imaginam.
Am citit de curand cartea Zero Limite a lui Joe Vitale si dr Ihaleakala Hew Len- v-o recomand!- si am inteles inca o data importanta inconstientului in deciziile pe care le luam, practic in definirea noastra ca indivizi. S-a descoperit stiintific, ca inainte ca noi sa luam o decizie in mod constient, ea este luata de inconstient.
Nici vointa si nici inteligenta nu te pot ajuta prea mult atunci cand esti decis sa-ti schimbi viata in bine, daca in inconstientul tau este opusul a ceea ce crezi ca-ti doresti in mod constient.
Sa luam un exemplu: Filmele Secretul si Legea rezonantei au influentat mii de oameni, dar mult mai multi, desi au fost impresionati de filme si au crezut informatiile de acolo, nu au putut schimba aproape nimic in vietile lor. De ce? Pentru ca ceea ce se afla in inconstient era cu totul altceva, chiar opusul.. de exemplu isi spuneau ca vor mai multi bani, dar in inconstient simteau ca... banii nu sunt buni, sau ca ei nu merita banii, sau ca banii se castiga foarte greu.



Iata de ce simpla prezenta a cuiva care crede in valori profunde, autentice, simplele lui cuvinte, nu pot schimba mai nimic, daca nu exista un teren prielnic. Si ma refer aici la instructori in comunicare, nlp-isti, maestrii spirituali etc.

Cat timp te adresezi mintii, cat timp totul se consuma la nivel de discutie si incerci sa zugravesti, plin de incantare, unei alte minti ceea ce tu ai trait sau traiesti in plan emotional, efectul va fi doar de moment... dupa care respectivul se va intoarce la viata lui, poate si mai nemultumit de el, ca nu poate avea continuitate, cu o imagine de sine mai negativa. Din acest motiv nu mai cred in maestrii spirituali care discuta cu tine si-ti spun sa-ti lasi mintea deoparte, sau in traineri care te insufletesc pe moment si apoi.. o iei de la capat, devenind in acelasi timp dependent de prezenta lor. Nu ca nu ar crede ce spun sau ca metoda lor nu ar putea da si rezultate, dar asta se intampla doar cand inconstientul este pregatit si purificat. Iar asta nu se face prin discutii, ci doar individual, prin meditatie, rugaciune, iertarea de sine si a altora- care reprezinta doar oglinzi ale noastre. Purtam cu noi multa vinovatie, in inconstientul personal si cel colectiv, avem multe frustrari si ne-iubire de sine.

In acelasi timp cred ca unul din marile neajunsuri pe care aceasta epoca super tehnologizata le-a adus a fost aproape fortarea de a trai in minte, in constient,in visare si imaginatie. Acest lucru ne indeparteaza tot mai mult de la esenta noastra, de la iubirea autentica, ne duce in superficial si superfluu. Astazi nu mai mirosi o floare, o primesti pe wall de la cineva, astazi nu mai simti tu, pentru ca nu-ti dai timp pentru asta- cand sa mai ai timp? intre serviciu, drum, supermarketuri, internet, telefon si televizor- ci vine cineva, mai mult sau mai putin spiritual sau mai bine instruit in psihologie si-ti spune, te invata, cam CE AR TREBUI SA SIMTI. Un adevarat maestru spiritual tace mai mult, un adevarat trainer te pune pe tine sa simti, sa experimentezi si colaboreaza cu tine indeaproape, acestea sunt concluziile mele personale...

Cartea lui Joe Vitale, in care descrie si metoda Ho` oponopono, este ca o gura de aer proaspat prin zumzaitul informatiilor cotidiene.
Voi reda aici cele trei etape, asa cum le vede el, in trezirea spirituala. El a trecut prin toate trei.

1. Sunteti o victima. Cu totii ne nastem cu sentimentul ca suntem neajutorati. Multi dintre noi ramanem asa. Avem impresia ca factorii externi sunt cei negativi: guvernul, vecinii, societatea sau "baietii rai", indiferent cine ar fi acestia. Credem ca noi nu putem face nimic. Ne agatam de orice, ne plangem, protestam si ne grupam in contra celor care credem ca vor sa ne faca rau. In afara de o petrecere din cand in cand, viata e de doi bani.

2. Dumneavoastra detineti controlul. La un moment dat vizionati un film motivational de genul Secretului sau cititi o carte ca Factorul de atractie sau The Magic of Believing si va simtiti impulsionati in sensul valorificarii intregului potential al dumneavoastra. Realizati ce putere poate sa aiba stabilirea unor intentii. Realizati ce putere exista in a vizualiza lucrurile dorite, in a actiona si implini acele vise. Incepeti sa experimentati ceva magic in viata dumneavoastra. Incepeti sa aveti rezultate uimitoare. Viata, in general, incepe sa arate destul de bine.

3. Incepeti sa va treziti. La un moment dat dupa etapa a doua, va dati seama ca intentiile sunt de fapt limite. Vedeti ca, desi aveti abilitati noi, inca nu puteti controla totul. Realizati ca, atunci cand va supuneti unei puteri mai mari, incep sa se intample miracole. Renuntati la lupta si aveti incredere. Incepeti sa fiti clipa de clipa mai constienti de conectarea la sursa divina. Incepeti sa recunoasteti inspiratia atunci cand va este data si sa actionati conform ei. Realizati ca aveti de ales, dar nu detineti si controlul vietii dumneavoastra. Realizati ca lucrul cel mai maret pe care il puteti face este sa va supuneti clipa de clipa intentiei divine. In aceasta etapa se intampla minuni si ele va uimesc continuu. Traiti, in general, intr-o stare de uimire si de recunostinta perpetua.

 "Zero limite", Joe Vitale si dr Ihaleakala Hew Len



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu