Translate

luni, 3 decembrie 2012

Dorinta de a fi altcineva

M-a intrebat cineva daca exista o reteta cunoscuta de psihologi, prin care.. oamenii sa devina mai echilibrati, plini de incredere in ei insisi, in ceilalti si in viata. Cu riscul de a-l dezamagi i-am spus ca nu.. Nimeni nu detine secretul, reteta magica, care sa te transforme peste noapte in ce ti-ai dori sa fii. Daca este cineva care poate face asta, tu esti, dar acest lucru nu se intampla peste noapte si nu e facil.
Daca vrei sa te transformi dintr-o persoana timida intr-una foarte increzatoare in ea insasi ai sanse chiar foarte mici.. pentru ca, desi cel mai des ne dorim sa fim opusul a ceea ce suntem, e greu sa trecem de la o extrema la alta, sau chiar imposibil. Dar sa faci mici ajustari, sa apelezi la un psiholog sau sa desfasori alte activitati care sa te ajute in directia respectiva, asta poti face. Dar totul depinde de tine, daca alegi sa desfasori acea activitate, daca esti deschis si atent si daca vrei de fapt cu adevarat sa faci o schimbare.
Pe Facebook, dar nu numai, intalnesc des persoane care spun ca echilibrul e totul. Da, asa este, dar si acest echilibru are nuantele lui. Nu poti, ca persoana sociala, sa ai aceeasi stare oriunde ai fi si orice ce ai face, in orice zi si la orice ora, iar ca sa-ti doresti si sa lupti pentru asta e o cheltuiala de energie.
Poti sa fii mai detasat, dar admite ca exista in tine o latura buna, luminoasa, si o latura mai putin cunoscuta, asa numita Umbra, care daca nu este acceptata si constientizata, poate duce la mari dereglaje, vizibile fie in comportamentul cu alti oameni, fie doar in psihicul tau.

Ce este aceasta Umbra? Contine tot ce nu ne place la noi insine si vrem sa negam, sa uitam, si ascundem cu grija de ceilalti: dorinta de a fi admirat, de a fi important, dorinta de a suferi (ai citit bine, exista si o dependenta de suferinta), sau de a-i face pe altii sa sufere (la randul nostru si noi am suferit in copilarie), dorinta de a-i seduce pe altii (altele), fara intentii serioase, agresivitatea, furia, resentimentul, egoismul care se poate ascunde chiar sub masca altruismului.

Este aceasta Umbra atat de rea?
Jung spune ca a-ti cunoaste propria Umbra e extrem de important. De ce? Ea este prima etapa, respectiv primul arhetip din inconstientul nostru. Si numai in inconstient este energie. Blocand accesul la Umbra (de ex. daca-ti spui ca n-ai voie sa fii decat bland si intelegator indiferent de circumstante) de fapt iti blochezi accesul la propria energie. Iar fara energie nu poti face nimic.
A-ti cunoaste Umbra, a accepta despre tine ca ai limite (de ex. ca uneori nu ai rabdare cu anumite persoane) a te ierta si a-ti da voie ca uneori sa spui Nu cand simti asta, in loc de vesnicul Da, te poate elibera, te poate duce la acceptare de sine. Acceptandu-te asa cum esti, cu slabiciunile tale, te poti schimba, si incepi sa nu-i mai judeci atat de aspru pe ceilalti. Nu te poti schimba cand nu-ti vezi latura ascunsa, cand nu scoti la iveala, tu fata, de tine, propriile slabiciuni, propriile minusuri.
Primul pas in schimbare consta in recunoasterea problemei. Asta iti da forta, iar restul se vor rezolva de la sine. Nu exista o reteta, iar in echilibru absolut nu poti fi. Poti face asta daca renunti la toate dorintele, la orice cautare in plan material si iti dedici viata spiritualitatii, dar nici atunci nu este sigur, multi au incercat asta dar au clacat pentru ca au incercat sa lupte, sa forteze, sa precipite lucrurile.
Si, cu orice lupti, ii dai de fapt putere.
Lucrurile trebuie sa fie naturale, sa curga de la sine, iar dorinta nociva cu care se confrunta cei mai multi- aceea de a deveni alte persoane, perfecte daca se poate- este consumatoare de energie si duce de obicei intr-o cu totul alta directie: spre tulburari psihice, epuizare nervoasa etc.

Este frumos sa te cunosti, este frumos sa incerci sa schimbi si sa imbunatatesti ce se poate imbunatati la tine, dar mai ales e important sa te accepti asa cum esti si sa te ierti. Tu esti perfect asa cum esti, doar ca ai uitat asta. Iar toata viata trebuie sa-ti reamintesti..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu