Translate

duminică, 9 decembrie 2012

Ce inseamna a fi spiritual?

Nu am pretentia ca stiu raspunsul la aceasta intrebare. Dar observ in jurul meu multa cautare, interpretare, rastalmacire, retalmacire asupra a ceea ce poate insemna sa fii spiritual.
In primul rand a fi spiritual trebuie sa insemne a te tine departe de judecati, a nu dori sa intelegi si sa interpretezi cu mintea, si sa te pierzi in discutii sterile. Spiritual poate fi un om simplu care isi vede de treaba lui, care respecta legile nescrise ale universului, si care atunci cand spune o rugaciune, il simte pe Dumnezeu in inima lui.
Spiritualitatea trebuie sa insemne simplitate si firesc. Respectarea religiilor, a tuturor religiilor, inclusiv cea in care te-ai nascut, chiar daca la un moment dat intelegi ca esti mai mult decat atat. Ca exista in sufletul tau o pasare libera si fericita, care iubeste necontenit si care este insetata de iubire.
Spiritualitatea exista oriunde, mai ales in lucrurile aparent banale. Ea nu se ascunde in temple sau catedrale somptuoase, ci intr-o floare pe care ai timp s-o observi, se ascunde in bucuria ta atunci cand poti sa te bucuri de lucruri marunte, se ascunde in recunostinta si in respectul a tot ce te inconjoara- fiinte, plante, munti sau ape. Spiritualitatea nu prespune vreo sfortare. Meditezi instantaneu atunci cand esti prezent, cand esti indragostit de clipa de acum. Daca ai fost vreodata indragostit stii la ce ma refer. Sa fii indragostit de clipa prezenta, sa te bucuri de ea, sa vezi magicul ei, parfumul ei sublim..
Multi dintre noi suntem intr-o continua cautare, cu frenezie.. a locului in care ne inchipuim ca vom fi fericiti, a relatiei care credem ca ne va aduce implinirea, a religiei care ni se pare mai interesanta.. ne dorim tot timpul ce nu putem avea, tot ce ne provoaca si ne incita la actiune.
Sa fii spiritual inseamna poate sa stii de ce are nevoie sufletul tau, sa cauti si cand ai gasit acel ceva, fie ca este un loc, o relatie, o religie, sa ramai in acolo si sa meditezi.. sa te recunosti parte a universului, si sa fii fericit pentru asta.
Mihaela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu