Translate

miercuri, 1 august 2012

Ce inseamna cu adevarat sa traiesti in prezent?

Auzim destul de des spunandu-se ca pentru a fi fericiti si eficienti trebuie sa traim in prezent. Oare cum sa traiesti in prezent, te intrebi, nu traiesti si acum in prezent?

Hmm.. ai putea incepe prin analiza propriilor ganduri. Care sunt gandurile tale predominante din prezent? Ce te framanta? Nu cumva gandurile te duc mai mult spre trecut (cu nostalgie sau regrete) sau spre viitor (cu neliniste.. anticipativa sau cu speranta?) Cat din gandurile tale sunt indreptate spre acum, spre acel banal acum? Fii atent la felul in care iti simti spatele in timp ce stai la calculator (ti-ai dat acum seama daca stateai drept sau nu?). Fii atent la sunetele din jurul tau. Se aud masini trecand (si asta nu-ti place) sau se aude un ciripit de pasarele pe care il ignorai, inconstient? Ai putea pune un fond sonor placut, in functie de activitatea ta. Daca vrei sa te relaxezi, sau daca ai nevoie de un ritm mai alert, asculta-ti intuitia. Putem folosi multe elemente pentru a ne crea propria lume, propriul univers-  prin muzica, uleiuri esentiale, culorile pe care le alegem, alimentatie sanatoasa care sa ne dea energie, si nu in ultimul rand prin gandurile predominante.. dar si prin activitatile din timpul liber. Toate vor crea o rezonanta cu ceea ce ne dorim de fapt. Important e sa aflam ce dorim, ce ne poate face fericiti Si este o singura cale prin care putem afla asta: fiind constienti, traind in momentul prezent.
Din pacate aproape intotdeauna momentul prezent pare banal. Este mult mai palpitant sa-ti faci proiecte de viitor (de altfel si ele bune, pentru ca astfel iti canalizezi energia in mod constient) sau sa visezi cat de bine era...candva in trecut (atunci, in momentul acela, poate chiar te plictiseai, dar acum ti se pare ca a fost perfect;... din pacate avem tendinta asta de idealizare a trecutului).

Osho spune ca daca reusesti sa fii prezent intr-un mod meditativ, contemplativ, plin de mirare, capabil de bucurie si de iubire ca un copil... nu este nimic banal si deprimant in asta, asa cum te-ai astepta... vei fi constient, vei fi liber. Si secretul este ca iti vei trai propria viata asa cum poate nici nu-ti inchipuiai ca o vei face.

3 comentarii:

  1. a trai cu adevarat in prezent implica a trai constient si fara ganduri. doar atunci devine posibil sa experimentam adevarata fericire fara obiect

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat! Dar acest lucru nu e foarte simplu de realizat. Pentru majoritatea, atunci cand nu urmeaza o cale spirituala, e un bun inceput si auto observarea gandurilor..

    RăspundețiȘtergere