Translate

luni, 12 martie 2012

Sensul vietii si energia vitala

Auzim deseori ca e important sa ne descoperim sensul vietii, sa ne cunoastem si sa stim de ce avem nevoie pentru a fi fericiti. De ce este important s-o facem? Pentru ca doar de la nivelul constientului ne putem organiza si orienta energia vitala- care se afla in zona inconstientului- pentru a putea fi cu adevarat fericiti.
Chiar daca fericirea este facuta din bucurii si satisfactii marunte, si nu, asa cum multi ar fi inclinati sa creada dintr-o fericire plina de beatitudine, greu si in acelasi timp imposibil de atins.
Pentru multi dintre noi, universul se invarte in jurul a ceva sau a cuiva- astfel, cel mai important este pentru unii sa aiba putere, si toate eforturile sunt indreptate in acest sens. Pentru altii este important sa aiba o familie pe care s-o protejeze, si pun familia pe primul plan, pentru altii experienta spirituala este cea mai importanta, iar pentru altii este indispensabil ca viata lor sa se invarta in jurul partenerului de viata.

.. Numai ca lucrurile nu sunt atat de simple. De multe ori alegem inconstient ce am vazut la parintii nostri, sau alegem sa le semanam pur si simplu- la inceput pentru a-i multumi, iar apoi pur si simplu pentru ca ne-am obisnuit asa.
Pentru a afla care este centrul universului nostru, sa ne gandim cand au fost cele mai frumoase momente din viata noastra. Cu ce aveau legatura? Ce ne dorim in viitor? Apoi, odata identificat pilonul interesului nostru principal, sa ne obisnuim cu gandul ca nu le putem avea in egala masura pe toate.
Totusi, indiferent ce este mai important pentru noi, mai este ceva, chiar mai important. Latura spirituala a vietii, reconectarea la sinele nostru divin, care este reintoarcerea noastra acasa. Indiferent ca suntem crestini, protestanti, hindusi, musulmani, si il numim pe Dumnezeu in diferite forme, cateva minute pe zi in care sa purtam un dialog tacut cu divinul este sursa noastra de putere, de bucurie si de detasare. Pentru ca orice altceva este important pentru noi- partenerul, puterea, familia- daca nu suntem detasati putem deveni dependenti... Iar cand suntem dependenti, incercam sa-i facem si pe altii dependenti de noi. Dar iubirea, pasiunea care inalta, atunci cand sunt neconditionate sunt infinit mai frumoase si mai pure.

Pe langa acestea, avem nevoie de energie pentru a duce pana la capat toate actiunile noastre.
Cum ne pierdem energia?
Facand lucruri fara importanta, jucandu-ne la calculator sau purtand discutii sterile, prin alimentatia impura, consumul de alcool, prin excesul de sex (sportivii stiu ca inaintea unor zile importante sexul ii vlaguieste, si practica abstinenta; dar ei nu stiu ca daca ar face dragoste fara ejaculare ar avea mult mai multa energie; tantra yoga, notiune din pacate perimata astazi, este o stiinta straveche care demonstreaza ca saltul spiritual este urias in cazul continentei sexuale practicata intr-un cuplu in care cei doi parteneri se iubesc).
Cum mai primim energie? Prin meditatie, rugaciune, prin tehnici de amplificare a energiei (qi gong, yoga), prin hrana (care ideal ar fi sa fie de 70% crud).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu