Translate

vineri, 13 ianuarie 2012

Arta de a manca

Fara indoiala, alimentatia este unul din aspectele cheie ale starii de bine. O alimentatie bazata in cea mai mare parte pe cruditati (minim 60 %), a manca atunci cand ne este foame, nu din plictiseala sau pe fond de stres, toate acestea ne vor ajuta sa ne simtim bine, sa fim sanatosi si sa ne pastram o minte clara.
Intr-o vreme in care esti altfel daca esti vegetarian sau raw vegan si ai putea sa te simti marginalizat, si mai ales cand trebuie sa reinveti sa te hranesti corect, cu hrana vie, care iti da energie, nu ti-o ia, este o dovada de curaj pentru a merge mai departe.
Spun toate astea din proprie experienta, am ales sa fiu raw vegan fara sa am un motiv special. Am citit si mi-a placut ideea, mai ales dupa ce am aflat care sunt beneficiile. Dupa ce am incercat totul, am devenit dependenta de starea de vitalitate mult marita, de claritatea mentala nemaintalnita pana in acel moment. Nu este greu, pare complicat pentru ca noi ne-am obisnuit sa complicam lucrurile.. si preparatul mancarii.
Totusi, ideal ar fi pentru cei care vor sa ramana sanatosi si plini de energie, sa tina cont si de principiile ayurvedice. Pentru cei interesati se gasesc pe net multe chestionare din care pot afla carui tip constitutional apartin- Kapha, Pitta, Vata- si daca au dezechilibre ale doshas-urilor. Si aici tot prin alimentatie se poate remedia orice dezechilibru. Exista sase tipuri de gusturi- dulce, sarat, acru, picant, astringent, amar- iar in functie de problema, alimentele care vor trebui sa fie consumate vor fi alese in mod special din anumite categorii- de exemplu, daca ne confruntam cu un exces de Kapha, care da lentoare, supraponderalitate, vom reduce sau chiar vom elimina pentru o perioada din alimentatia zilnica acele alimente care au gustul dulce (bananele, strugurii, dar si nucile si altele), gustul sarat si cel acru si vom opta mai ales pentru cele cu gust amar (aici intra toate legumele verzi, salata), picant si astrigent.
Din pacate ne-am dezobisnuit sa savuram mancarea, sa fim constienti de gustul ei, sa fim atenti la semnalele corpului, si alegem prea des sa mancam in graba sau in fata televizorului, ignorand chiar si aparitia senzatiei de satietate. Orientalii ne arata de mii de ani ca o minte limpede si un corp sanatos nu pot fi posibile fara o hrana vie, cat mai pura, si fara cultivarea unei atmosfere calme si senine in timp ce consumam hrana. Daca vom manca atunci cand suntem nervosi, hrana poate fi ca o otrava.
Ei merg si mai departe si spun ca este foarte importanta starea de spirit a celui care pregateste mancarea, pentru ca fluidele energetice se scurg prin maini, iar hrana este impregnata la nivel energetic cu gandurile si starea acelei persoane, care efectiv transmite asta celor care vor manca.
Asadar, sa ne reintoarcem la simplitate, sa alegem acele alimente care ne dau energie, care sa fie cat mai putin preparate termic, sa invatam sa ne rafinam simturile si sa fim atenti la gustul alimentelor, sa fim constienti in timp ce mancam, iar starea pe care s-o avem in timpul mesei sa nu fie niciodata de nervozitate si graba, sa ne facem timp sa savuram mancarea.

Linkuri utile:
http://ligiapop.com/category/retete-vegane-fara-foc/
http://retetecugust.com/
http://rawveganjoy.blogspot.com/
http://www.satya.ro/ro/restaurant/alimentatie-si-sanatate/218-6-gusturi.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu