Translate

joi, 17 iunie 2010

Imaginatia creatoare

Este cea mai inalta forma a imaginatiei. Lalande spunea ca reprezinta recombinarea imaginilor care imita natura si crearea altora noi, care nu se aseamana cu nimic din ceea ce exista in natura.

Cand vorbim despre imaginatia creatoare avem in vedere gradul de noutate, gradul de originalitate si importanta produsului final. Se manifesta fie prin inovatia- descoperire( o noua organizare a ceva cunoscut) fie prin inventie(superioara inovatiei) care presupune crearea a ceva cu totul nou.

- Etapele procesului imaginatiei creatoare:
1.Stadiul pregatitor- procesele cognitive sunt puse in miscare; ne punem problema de a crea ceva, avem in minte idei, ipoteze, intrebari.
2. Incubatia- partea cea mai importanta- ideea germineaza in inconstient (cea mai mare parte a psihicului nostru este alcatuita din inconstient- este asa numitul Sine -Freud- si este locul energiilor pulsionale).
3. Iluminarea- momentul in care se contureaza produsul creatiei. Printr-o serie de iluminari succesive adesea, si bazata in mare parte pe intuitie (intuitia este elementul cheie in creatie) inspiratia poate surveni in orice moment, ca un Evrika!
4. Elaborarea sau verificarea. Imaginatia, chiar daca isi are sursa preponderent in inconstient (Jung) este dirijata constient. Un produs, de orice natura ar fi, are valoare daca este bine elaborat.

Imaginatia ne permite accesul la propriile dorinte din inconstient (Jung) si se manifesta prin simboluri.
Maslow spunea ca exista o imaginatie creatoare primara, care izvoraste din inconstient (copiii au dezvoltata aceasta forma de imaginatie, ca si artistii, poetii, pictorii) si o imaginatie creatoare secundara, care izvoraste din constient (proprie persoanelor cu gandire practica).
Persoanele inalt creative au dezvoltate ambele tipuri de imaginatie, intre cele doua tipuri existand armonie si sinteza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu