Translate

duminică, 7 decembrie 2008

Chakras-urile (centrii energetici)


Muladhara Chakra

La baza coloanei vertebrale. Este chakra supravietuirii. Are legatura cu mecanismele care duc la obtinerea celor necesare pentru intretinere.

Armonia- vitalitate, energie, simt al realitatii, pragmatism, spontaneitate, optimism, stabilitate in plan fizic si material, memorie (trecut individual si colectiv).

* Atunci cand exista disfunctionalitati pe centrii energetici inferiori (Muladhara, Swadhistana, Manipura) centrii superiori nu poti fi armonizati. Aici am gasit un punct comun cu piramida lui Maslow (de ex. fara securitate in plan material nu poate exista dorinta de evolutie, sau cel putin aceasta este inhibata sau amanata).

* Intr-o relatie de orice natura, persoana care este mai puternica energetic pe o anumita chakra- de ex. practica yoga, pentru energizare sau este continent sexual, nu insa abstinent- il domina pe celalalt, chiar daca energia primului este dizarmonioasa. Datorita energiei sale, el va da nota finala a relatiei, dominanta.

*Suntem atrasi de cei armoniosi pe o chakra unde noua ne lipseste energia, pentru ca de fapt cautam in altul ceea ce ne lipseste din propria aura.

* Pentru orice armonizare a chakrelor, intentia sau sugestia vor conta, insa fara un suport energetic- acumulare energie prin yoga, incarcare cu energie vitala din natura, continenta sexuala, centrii energetici pot fi armonizati, dar fara o sustinere energetica armonia se disipeaza, nu este durabila. Este ca si cum vrem sa ne umplem buzunarele cu ceva, in conditiile in care ele sunt gaurite.
Disfunctionalitati- lipsa de energie, posesivitate, falsa eliberare sexuala, teama pentru ziua de maine, incapacitatea de a pastra o slujba ; cauzele pot fi unele probleme nerezolvate cu parintii, maltratarea sau ignorarea de catre acestia.
Sanatate- dereglarea poate duce la sciatica, tumori, cancer.

Cuplul la care este dominanta energia de pe aceasta chakra are ca punct comun “noi impotriva lumii”- dorinta de a se simti in siguranta, ocrotiti fiecare de catre partener. Bucuria de a sta in propriul camin, fara alte preocupari, in afara hranei si a banilor.


Swadhistana Chakra
In regiunea organelor sexuale. Este chakra sexualitatii, a creativitatii si a implicarii in viata sociala.

Armonia- creativitate, integrare sociala armonioasa, controlul energiei sexuale, magnetism, relatii armonioase in cuplu, clarsenzitivitate ( putem percepe emotiile celorlalti).


Disfunctionalitati- dificultati legate de bani, sex, integrare sociala (mimetism social); sentimente de vinovatie, tulburari emotionale, teama de abandon.
Sanatate- disfunctie sexuala, sterilitate, alergii, placere exagerata obtinuta din mancare sau sex.

Cuplul la care este dominanta energia de pe aceasta chakra- exista tendinta de a vedea in celalalt un obiect sexual, si ceea ce ii uneste este doar latura sexuala.



Manipura Chakra
Plexul solar. Este localizat deasupra ombilicului. Este centrul autocontrolului, al puterii.

Armonia- vointa, autocontrol, siguranta de sine, respect de sine, incredere in altii.


Disfunctionalitati- dorinta exagerata de putere, de recunoastere, dorinta de control si de intimidare a altora, sau nevoia de a fi dominat, lipsa de incredere in sine, incapacitate de a avea incredere in sine si in altii.
Rezonanta cu agresivitatea, cu evenimentele violente (sunt agresiv si atrag agresivitate). Probleme legate de autoritate- nu suporta autoritatea. Posibila lipsa de respect pentru unul din parinti si identificarea lui sau a partenerului de viata cu acesta, la nivel inconstient.
Sanatate- tulburari digestive, ulcer, anorexie, bulimie, artrita, disfunctie hepatica, diabet.

Cuplul la care este dominanta energia de pe aceasta chakra in mod armonios- exista multa pasiune, competivitate, combativitate. Nu este o relatie pasnica, pot exista izbucniri de violenta, de pasiune. Apar certuri dese, care pot sa dureze putin si adesea sunt percepute ca o dovada de iubire (ne certam pentru ca ne iubim, cearta ne da energie). Gelozie, dorinta de a-l supune pe celalalt sau de a fi sclavul acestuia.


Anahata Chakra
In dreptul inimii. Este chakra iubirii, a compasiunii, a empatiei. Face legatura intre cei trei centrii inferiori si cei trei superiori.

Armonia- capacitate de a darui si a primi iubire, compasiune, empatie, iertare, deschidere fata de altii.

Disfunctionalitati- instabilitate emotionala, ostilitate, exces de spirit critic, lipsa iubirii autentice, scaderea dragostei de viata, egoism, teama, amaraciune, probleme cu tatal sau cu sotul, agresiune afectiva, cinism.
Sanatate- boli cardiovasculare, boli pulmonare, alergii, cancer mamar.

Cuplul la care este dominanta energia de pe aceasta chakra in mod armonios- este prezenta iubirea, dorinta de a fi in apropierea persoanei iubite, nevoia de atingere, apare empatia (a simti starile sufletesti ale celuilalt ca si cand ar fi ale tale), dor, nostalgie, romantism.



Vishuddha Chakra


La baza laringelui. Are legatura cu comunicarea, cu receptivitatea elevata, cu inspiratia artistica, cu puritatea si cu copilul din noi.

Armonia- constientizarea incarcaturii energetice a cuvantului rostit; puritate, intuitie, inspiratie.

Disfunctionalitati- timiditate, incapacitatea de a comunica propriile ganduri, idei; gandire si limbaj impure.
Sanatate- dificultati in comunicare, balbaire, disfunctii ale tiroidei, probleme legate de gat, de cavitatea bucala; depresie.

Cuplul la care este dominanta energia de pe aceasta chakra in mod armonios- apare adesea relatia maestru- discipol, aceste roluri putandu-se inversa in cazul fiecarui partener. Apar imbogatirea spirituala, bucuria de a iubi fara a simti nevoia apropierii fizice (fericirea de a-i simti prezenta celuilalt fara a avea un contact sexual). Transcenderea sexualitatii, comunicare elevata, telepatica, cautarea spiritualitatii. Transformare radicala, evolutie rapida a celor doi, prin acumularea energiei yin de catre barbat si a energiei yang de catre femeie.
Este ultimul nivel energetic, cel mai evoluat, pe care se poate situa un cuplu, deoarece de la nivelul Ajna chakra armonia energiei masculine si a celei feminine pot fi prezente in fiecare fiinta (refacerea fiintei androginale).


Ajna Chakra
In mijlocul fruntii. Al treilea ochi.

Armonia- clarviziune, concentrare mentala, intuitie, intelepciune, telepatie, iertare.


Disfunctionalitati- teama de a se increde in propria intuitie, de autoevaluare, teama de a fi deschis la parerile altora; anxietate, paranoia, lipsa de spiritualitate, clarviziune folosita in scopuri egoiste.
Sanatate- afectiuni in zona capului, oculare, surditate, apoplexie. Lipsa concentrarii, confuzie mentala.


Sahasrara chakraIn crestetul capului.

Armonia- comunicarea cu Dumnezeu, cel mai inalt nivel de intuitie si de spiritualitate. A simti ca energia divina se manifesta in toate fiintele, fara discriminare. Lipsa autentica a dorintelor materiale, capacitatea de a darui fericire si incredere prin simpla prezenta.

Disfunctionalitati- neincredere in viata, ateism, dogmatism.
Sanatate- cancer, probleme neurologice, cerebrale, boli musculare, tulburari genetice.

2 comentarii:

  1. foarte mult ma bucur sa vad "conspecte" de acestea. si eu am multe. mi ai dat ideea de a mi face si eu un blog cu ele. tine o tot asa. te imbratisez ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pote te va ajuta,
    http://www.trup-minte-suflet-om.pozitron.ro/pag01.php

    RăspundețiȘtergere