Translate

duminică, 30 noiembrie 2008

Foarte surprinzator, o metoda de divinatie (privita uneori ca un pacat sau alteori ca o pierdere de vreme) pare sa fie de fapt o metoda de autocunoastere, de acces la propriul inconstient. In trecut, am privit cu indoiala faptul ca tarotul este acceptat de yoghini ca un mijloc de cunoastere. Si totusi, pare mai logic sa te cunosti pe tine prin intermediul tarotului decat sa incerci sa afli ce va fi in viitor.
Am gasit un articol interesant, care vorbeste despre sincronicitate si despre faptul ca nimic nu se petrece fara un motiv, intr-un anumit moment.


Carl Jung si I- Ching-ul
"În introducerea la versiunea engleză a I Ching, Jung recunoaşte că a practicat oracolul cu treizeci de ani înaintea întîlnirii cu Richard Wilhelm, poate cel mai important traducător al Cărţii într-o limbă occidentală. Jung se folosea de carte, susţine el, pentru explorarea inconştientului. Ulterior, discipolii săi vor utiliza pe larg oracolul în psihoterapie. Ca să dau numai un exemplu: cînd un pacient a consultat cartea cu privire la intenţia sa de a avea o legătură cu o femeie faţă de care nutrea sentimente ambivalente, oracolul a răspuns cu hexagrama nr. 44 - A veni la întîlnire - care spune textual: Nu trebuie să te căsătoreşti cu o asemenea fată. Ceea ce frapează este evident faptul că oracolul a răspuns cu o hexagramă care surprindea situaţia actuală a pacientului.
Cum e posibil să fie folosită o carte veche de mai bine de 5.000 de ani în tratamentul psihic este argumentat de Jung care susţine ca mecanismul oracular se bazează pe sincronicitate.
Într-adevăr, Jung găseşte în I Ching o confirmare şi un teren de aplicaţie a teoriei sale a sincronicităţii, sau coincidenţelor a-cauzale. Această teorie a fost inspirată parţial de una din experienţele sale cu o pacientă care a visat un scarabeu de aur şi, a doua zi, în cabinetul lui Jung, şi -a făcut într-adevăr apariţia vietatea cu pricina. Mergînd mai departe pe interpretarea simbolismului acestui scarabeu, Jung conchide că el privea evoluţia ulterioară a pacientei care avea să sufere o adevărată mutaţie de la o poziţie raţionalistă pînă la absurd, la una mai convenabilă. Scarabeul ar fi fost un simbol şi o indicaţie a unei morţi şi renaşteri psihice în spiritul vechilor mituri antice.
Jung oferă el însuşi o mostră de utilizare a oracolului în introducerea pe care am pomenit-o mai sus. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu