Translate

joi, 23 octombrie 2008

Am gasit un articol interesant in ziarul "Adevarul". Inca o data, daca mai era nevoie, se verifica adevarul spuselor "mens sana in corpore sano"...Terapia prin dans

"Aceasta forma de tratament ajuta la eliminarea starilor de incordare nervoasa, la arderea caloriilor si la intarirea oaselor.

Terapia prin dans nu presupune cunoasterea unor pasi sau respectarea unor reguli exacte, ci miscarea in propriul ritm pentru eliminarea tensiunii acumulate.

Terapia prin dans, cunoscuta si sub numele de terapia miscarii, presupune folosirea dansului in scopuri psihoterapeutice, respectiv pentru tratarea unor afectiuni emotionale, cognitive, fizice si comportamentale.Aparuta si consolidata in SUA, terapia prin dans este fondata pe premisa conform careia corpul si mintea se afla in permanenta legatura.

In acest fel sanatatea organismului afecteaza starea de bine, mentala si emotionala. Potrivit Asociatiei Americane de Terapie prin Dans, aceasta metoda de tratament se deosebeste de dansul obisnuit, bazat pe aspectul estetic, prin exploatarea naturii fiecarei miscari firesti a corpului pentru obtinerea unei stari generale de bine si de calm.

Specialistii care practica acest tip de terapie prin arta afirma ca in functie de tipul de miscari realizate, dansul ofera numeroase beneficii: de la arderea caloriilor la socializarea cu persoane noi. Terapia prin dans nu presupune cunoasterea unor pasi sau respectarea unor reguli exacte, ci miscarea in propriul ritm.Miscari de eliberare a furiei

"Dans terapia difera in functie de afectiunea de care sufera pacientul. Astfel, exista miscari speciale pentru exprimarea si descarcarea furiei, pentru relaxarea corpului si obtinerea unei stari de calm, sau pentru persoanele care nu stiu sa impuna limite, sa spuna nu", ne-a explicat psihoterapeutul Irina Tepuru, specialist in dans terapie la centrul Dans Discovery din Capitala.

Potrivit acesteia, nu exista o rutina, un exercitiu anume care se repeta la fiecare sedinta de dans terapie, ci terapeutul stabileste o strategie in functie de evolutia inregistrata de pacient.Terapie de intarire a oaselor

De asemenea, miscarile de dans ajuta la intarirea rezistentei osoase, in special a acelor oase responsabile cu sustinerea greutatii corpului (tibia, fibula, femurul) si poate incetini sau chiar preveni aparitia osteoporozei.

Dansul poate reprezenta o varianta placuta de antrenament de recuperare fata de orele de aerobic sau de jogging. Un alt merit al dansului este si componenta sa sociala, el apropiind oamenii si favorizand comunicarea, spre deosebire de unele sporturi solitare.Dansul arde caloriile

Prin dans se ard la fel de multe calorii precum in urma practicarii inotului, a mersului alert sau a mersului pe bicicleta. Dupa o jumatate de ora de dans sustinut se pot arde in jur de 200-400 de calorii.

De altfel, s-a constatat ca in urma unei seri petrecute dansand, o persoana face un numar de pasi egali cu cei parcursi de-a lungul unui kilometru si jumatate. Desi dansul nu se compara cu exercitiile fizice, acesta poate ajuta la imbunatatirea conditiei fizice. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu