Translate

sâmbătă, 20 septembrie 2008

Regimul Oshawa

Face parte din medicina traditionala japoneza si a fost indelung practicata de cunoscutul terapeut George Oshawa (1893-1966), celebru prin lucrarile sale despre macrobiotica, stiinta unei alimentatii corecte, bazata pe consumul echilibrat de alimente incarcate cu energii masculine (Yang) si feminine (Yin). Practicantii macrobioticii vad in alimentatie principalul drum catre o sanatate perfecta. Se spune, de altfel, ca insusi Oshawa s-ar fi vindecat singur de tuberculoza prin alimentatia macrobiotica.

Cum actioneaza: curata organismul de impuritati, elibereaza traseele energetice din corp, permitand curgerea energiei. Creeaza o limpezire si o claritate considerabila a mintii, imbunatateste digestia, regleaza secretiile hormonale, iar tenul devine curat si luminos. Regimul Oshawa este adoptat periodic de mulţi yoghini pentru efectele sale de purificare şi solarizare.

Durata: o cura de 10 zile, cu posibilitate de repetare cu pauze de 3-5 zile.

Alimente permise: Trebuie ca pe durata celor 10 zile sa se consume exclusiv cereale integrale cu energie yang (orez, grau, mei, hrisca), fierte, macinate ori sub forma de turtite sau terci, in orice combinatie sau cantitate, singurul ingredient admis fiind sarea.

Lichide admise: apa plata, apa de izvor, in cazuri deosebite ceai de busuioc.

In medicina chineza si cea japoneza, acest regim este cunoscut ca modalitate foarte eficienta de amplificare a energiei Yang, pozitive, de control in fiinta. Asadar, acest regim este indicat in toate dezechilibrele cauzate de un exces al energiei Yin, negative, lunare cum ar fi: cancerul, tumorile benigne, obezitatea si supraponderalitatea, scleroza in placi, labilitatea psihica.

Practicata experimental si in unele spitale din Romania, dezintoxicarea cu cereale a dat rezultate spectaculoase in vindecarea unor boli aparent incurabile. Ceea ce se stie mai putin despre aceste cereale este ca ele au o compozitie chimica remarcabila, nu au aproape deloc grasimi, contin toti nutrientii necesari unei persoane adulte si chiar graul are aceeasi cantitate de proteine ca si pulpa de porc. Un studiu amplu, realizat la o universitate de medicina din statul Texas (SUA), arata ca un regim cerealier integral scade cantitatea de radicali liberi din sange. Asa se explica efectele anticancerigene ale curei cu cereale - dovedite in decursul anilor -, la foarte multi subiecti care au recurs din disperare la o asemenea dieta extrema.

RETETE CU CEREALE

1. Turtite din grau
Ingrediente: 500 g grau integral, 1 lingurita sare grunjoasa, 150 ml apa. Mod de preparare: Se macina fin graul (cu o rasnita electrica sau cu o moara casnica de uruiala), obtinandu-se faina integrala, din care se face o coca cu apa si sarea. Se lasa la inmuiat 30 de minute, apoi se fac turtitele, care se coc in tigaie fara ulei, la foc mic.

2. Grau, hrisca sau mei copt
Ingrediente: 300 g grau, hrisca sau mei, 1 lingurita sare grunjoasa. Mod de preparare: Se spala bine graul si se pune in tigaie sau ceaun de fonta cu apa si sare, atat cat sa-l acopere. Se lasa la foc iute pana se evapora apa si se amesteca continuu pana graul isi schimba culoarea si este usor de mestecat. Hrisca si meiul pot fi coapte fara a fi umezite in prealabil.

3. Terci de grau
Ingrediente: 200 g faina de grau integrala, 400 ml apa si un varf de cutit sare grunjoasa. Mod de preparare: Se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste, se toarna (in ploaie) faina de grau integrala, pana se obtine consistenta dorita. Se fierbe 20-30 de minute.

4. Supa de orez cu galuste de grau
Ingrediente: 100 g faina de grau integrala, 100 g orez, jumatate de lingurita de sare, 500 ml apa. Mod de preparare: Din graul macinat, putina apa si sare se face o coca moale si se lasa la inmuiat 30 de minute. Se fac galuste mici care se pun in apa clocotita cu sare, se fierb 10 minute, apoi se adauga orezul si se mai fierb 20 de minute.

5. „Lapte” de grau
Ingrediente: 40 g grau si 300 ml apa. Mod de preparare: Se macina graul (la rasnita de cafea), se pune intr-o cana mare si se toarna apa fierbinte; se agita si se lasa la racit. Inainte de a se consuma, se amesteca continutul.

6. „Pilaf” simplu
Ingrediente: 100 g orez, 300 ml apa, 1/2 lingurita sare grunjoasa. Mod de preparare: Se spala bine orezul si se pune la fiert cu apa si sarea intr-un vas de fonta, la foc moderat, 20 de minute.

7. Hrisca cruda
Ingrediente: 200 g hrisca. Mod de preparare: Se spala boabele de hrisca, se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Dupa 1-2 ore hrisca se inmoaie, se umfla si se poate consuma. Hrisca poate fi inlocuita cu grau, cu conditia sa fie pus la inmuiat cu o seara inainte.

8. Pasta de orez
Ingrediente: 200 g orez, 400 ml apa, 1/2 lingurita sare grunjoasa. Mod de preparare: Se macina orezul cu o rasnita de cafea. Se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste, se adauga faina de orez. Se fierbe 15-20 minute. Exemplu de dieta: Mic dejun: 1-2 cani „lapte” de grau. Ora 10: 3-5 linguri hrisca cruda. Dejun: 1) supa de orez cu galuste de grau; 2) pilaf simplu cu faina de grau copt sau turtite de grau. Ora 17: 3-5 linguri de mei copt. Cina: 1) terci de grau; 2) pasta de orez cu turtite de grau.

9. Placinta de grau cu orez fiert
Ingrediente: 500 g faina de grau integrala, 200 g orez, 1 lingurita de sare grunjoasa. Mod de preparare: Se prepara o coca cu apa calduta si sare din grau integral si se fierbe orezul separat cu putina sare. Se intinde coca cu un facalet pentru a obtine o foaie de placinta, dar ceva mai groasa decat cea de la patiserie. Se pune orezul fiert la mijloc si se ruleaza foaia de placinta. Se presara putina faina integrala pe tava, se aseaza 3 rulouri si se coc la foc iute 10-20 de minute. Se taie in felii groase si se mananca in decurs de 7-10 ore.

10. Fulgi din cereale (grau, orez)
Se cumpara de la supermarket sau magazine naturiste si se consuma ca atare, uscate, sau inmuiate in apa, simple sau combinate si in cantitatea pe care o dorim.

5 comentarii:

  1. Am o intrebare: de la ce varsta se poate incepe regimul Oshawa ? pentru 14 ani este indicat?
    Va rog,poate sa imi raspunda cineva? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu exista restrictii de varsta, din cate stiu, in afara de primii ani de viata.
    Insa dupa cele 10 zile de regim trebuie precautie in alimentatie- si asta este valabil la toate varstele. Cel putin o saptamana dupa Oshawa, fara carne, conserve si zahar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut. Eu am tinut acest regim (si urmeaza sa il mai tin o data in curand. App de ce ziceai cu precautia "dupa":
    Am incercat sa mentin o balanta intre hrana yin si cea yang si sa stii ca s-a vazut.
    Si la nivel de "grasime" dar si la nivel de miros al transpiratiei, tonus, etc..

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi puteti spune daca regimul este indicat si pentru persoanele alergice (ca de ex. la glurenul din grau)? Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai degraba fara grau. Regimul poate sa vindece si alergiile, dar in cazul asta, pana la vindecare, se consuma celelalte cereale integrale- hrisca, orez si mei.
    Din cate am citit, bolile cronice si alergiile se vindeca putin mai incet, preferabil se reia regimul Oshawa dupa o pauza de legume si fructe de maxime 5 zile dupa primul.

    RăspundețiȘtergere