Translate

vineri, 14 decembrie 2007

Autosugestia, gandirea pozitiva si rezonanta


De peste 100 de ani, este metoda cea mai folosita si cea mai simpla de armonizare, de cresterea creativitatii, si de ajutor pentru propria mobilizare spre atingerea scopurilor.
Multi spun ca este un fel de robotizare, insa cred ca in cazuri nefericite ( boli, depresii, lipsa increderii in noi), ne poate fi cu adevarat de folos.
Care ar fi metodele?
Repetarea in special dimineata la trezire si seara inainte de culcare, a unor propozitii cum ar fi "sunt perfect sanatos", "pe zi ce trece ajung la greutatea ideala", "sunt o persoana optimista, am vointa" si lista poate continua, in functie de problemele fiecaruia... Sa ne ferim sa folosim cuvinte negative sau negatii (astfel, nu vom spune "nu sunt bolnav", ci "sunt sanatos"). Este important de asemeni sa folosim verbe la prezent, nu "voi fi", ci "sunt, incepand din aceasta clipa".
Ce ne-ar putea face sa gresim si sa nu ajungem la nici un rezultat- dorinta noastra trebuie sa aiba conotatii in realitate, nu vom folosi autosugestia pentru a ajunge la Hollywood, sau in scopuri asa-zis vrajitoresti... Subconstientul se va mobiliza sa refaca structurile mentalului nostru constient, si chiar structurile fizicului, iar in plan emotional, ne va ajuta sa reusim in ceea ce ne-am propus prin sesizarea ocaziilor favorabile. Daca incercam sa folosim subconstientul intr-un mod egoist, totul se va intoarce la un moment dat impotriva noastra.
Exista fenomenul de rezonanta, prin care noi venim in contact cu ceea ce gandim. Un exemplu, daca doua persoane pleaca spre serviciu din acelasi loc, cu aceleasi mijloace de transport. Cel care si-a propus sa aiba o zi vesela, sau chiar avea motive sa fie vesel, va fi atras de frumusetea unei flori zarite la un balcon, de frumusetea cerului in acea dimineata si va intra in contact cu persoane vesele, amabile, ca si cand in jurul sau toata lumea ar fi fericita- astfel, va fi din ce in ce mai senin si mai vesel, aproape totul ii va reusi in acea zi. Cealalta persoana, daca s-a trezit prost dispusa si simte ca explodeaza de nervi, va intra in rezonanta cu tot ce poate fi negativ- de exemplu ii fuge autobuzul de sub nas, sau "aude" numai discutii negative in jurul sau, ea nu intamplator se va aseza intr-un asemenea loc in mijlocul de transport in comun.
Psihologii au facut experimente si au constatat ca forta fizica va creste in momentul in care suntem sugestionati pozitiv si scade proportional cu starea de stres care pe care o resimtim la un moment dat.
Se spune ca noi romanii suntem printre cele mai pesimiste popoare, spre deosebire de americani, de exemplu, carora li se inoculeaza din copilarie ca sunt liberi, ca traiesc intr-o tara "libera si bogata".. Poate ar fi cazul sa ne uitam mai putin la stiri si sa mai mergem si intr-o sala de spectacole, la o expozitie sau un concert, si ..in loc de ore in sir la televizor, sa facem mai multe plimbari pe jos!


Pentru ca nu suntem numai ce mancam, dar si ceea ce gandim!
Marta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu